Sunday, July 24, 2011

Wszystko o ogrodzeniu i płocie

Nikt nie chciałby, aby reprezentowały go płot zbity z desek czy druciana siatka. Jednak nie każdy wie, jak uchronić się przed nieudolną imitacją klasy i stylu. Odpowiednio dopasowane ogrodzenie zwieńczy trud budowy domu.
Aby zbudować nowe ogrodzenie należy najpierw wyznaczyć na miejscu budowy granice posesji. Następnie w zależności od materiału użytego do budowy np. panele kratowe, siatka zgrzewana, sztachety drewniane, dokonujemy tyczenia otworów pod betonowanie słupków.
W wiejski styl domu łatwo możemy wpisać sztachety lub balaski z drzew iglastych lub liściastych. Najtrwalszym budulcem jest jednak stal dodatkowo cynkowana ogniowo. Pospawane lub wykute ręcznie przęsła i bramy nadają posesji nieco tajemniczości i charakteru z minionej epoki. Szczególnie malowanie proszkowe nadaje wyrobom stalowym szlachetności i piękna. To rozwiązanie może być atrakcyjne dla osób przywiązanych do klasycznego porządku.
Trzeba zwrócić uwagę na szerokość bram lub furtek dla pieszych. Przejścia i przejazdy trudno później powiększyć. Najtańszym ogrodzeniem może okazać się żywa bariera z żywopłotu lub innych roślin gęsto rozkrzewiających się. Niestety takie opłotki wymagają pielęgnacji i czasu, dlatego przed zdecydowaniem się na posadzenie żywopłotu warto dokładnie przemyśleć kwestię.
Równie tanim sposobem na ogrodzenie działki może być popularna siatka pleciona przypominająca pajęczynę z drutu o różnej średnicy, naciągnięta na słupkach z profili stalowych. Można też użyć coraz bardziej popularną siatkę zgrzewaną. Nieskomplikowaną w montażu nawet na pochyłych zboczach. Jest to idealne rozwiązanie dla tych osób, które stawiają na prostotę i pewność.
Warto wybrać taką bramę na naszej posesji, aby zajmowała mało miejsca. Do wyboru mamy bramy rozwierane i przesuwne. Te drugie są bardziej kłopotliwe w eksploatacji ze względu na zużywające się łożyska w rolkach. Automatyka bramy powoli staje się standardem, warto więc chociaż bramę przygotować pod montaż takiego urządzenia w przyszłości.



No comments:

Post a Comment